"Inkubator Kuchenny" w Zakrzowie

 

Powstaje "INKUBATOR KUCHENNY" w Zakrzowie 

Stara szkoła na Bugaju w Zakrzowie będzie miejscem realizacji pionierskiego projektu: INKUBATOR KUCHENNY. Okoliczni rolnicy będą mogli prowadzić przetwórstwo rolne, wykreować markę swych produktów lokalnych i zbywać je w oparciu o lokalne sklepiki. Instytucją wdrażającą  projekt jest krakowska Fundacja Partnerstwo Dla Środowiska, a partnerami lokalne stowarzyszenia: „Gościniec 4 Żywiołów” oraz „Na Bursztynowym Szlaku” - szwajcarskim partnerem jest „Resau Exchange Development Durable”. Przystosowanie i wyposażenie obiektu w urządzenia przetwórcze, gastronomiczne, chłodnie oraz promocja, marketing i sprzedaż - w oparciu o markowe lokalne produkty – zaistnieje w oparciu o siłę franka, w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy. 

Oferta utworzenia INKUBATORA KUCHENNEGO jest bardzo atrakcyjna dla Gminy Stryszów. Dzięki środkom finansowym Szwajcarów zostanie zmodernizowany budynek starej szkoły na Bugaju. Rolnicy z naszego terenu i z gmin sąsiednich będą mieli tam możliwość wytwarzania ekologicznych przetworów, na które w najbliższym czasie będzie duże zapotrzebowanie. Liczymy w bliskiej perspektywie na wzrastający napływ turystów, gdyż termin zakończenia budowy Zbiornika Wodnego Świnna Poręba jest już bliski, a dla wypoczywających turystów takie smakowite domowe produkty oraz przetwory będą z pewnością rarytasem – mówi wójt Gminy Stryszów Jan Wacławski.

Rolnicy - oprócz możliwości przetwórczych - będą mogli korzystać z pomocy technicznej i doradczej w postaci nowoczesnych form marketingu i systemu promocji. Zajmować się tym będzie Centrum Marki Lokalnej, działające przy fundacji. Wartość projektu wynosi 11.377.290 zł, zaś termin jego realizacji to 30 maja 2015 r.

Więcej na temat projektu - zobacz na stronie: